Ogórki z kurkumą. Idealnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy czy do kanapek. Aromatyczne i chrupiące. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych przetworów ogórkowych. Obowiązkowo robimy je każdego roku. Przepis ten jest w mojej rodzinie od wielu lat.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ogórki gruntowe, najlepsze będą te mniejsze/drobniejsze
- do każdego słoika, u mnie o poj. 0,6 l na dno wrzucamy : Kawałek obranego korzenia chrzanu i jak mamy to kawałek liścia, baldachim kopru albo gałązkę zielonego. Ząbek czosnku, 5 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe.
Składniki na zalewę:
- 2 litry wody
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki kurkumy
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umyte ogórki nacinamy od jasnej strony na ćwiartki do 1/2-2/3 ich długości, uważamy aby nie przeciąć ich do końca.
- do umytych słoików wkładamy chrzan, koper, czosnek i przyprawy, następnie wkładamy ogórki nacięciem do góry. Dopasowujemy je i uciskamy dość szczelnie jednak uważamy aby ich nie połamać.
- do garnka przekładamy wszystkie składniki na zalewę, mieszając zagotowujemy.
- gorącą zalewę przelewamy do słoików z ogórkami, wycieramy ranty słoików i zakręcamy wytartymi do sucha zakrętkami.
- gotowe słoiki z ogórkami wstawiamy do garnka/garnków ( ja dno garnków wyłożyłam ścierką ).
- słoiki stawiamy na gaz, zalewamy letnią wodą ( nie może być zimna aby słoiki nie popękały) do 3/4 wysokości i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie zmniejszamy gaz i pasteryzujemy ok 15-20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, zakrywamy garnki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ogórki z kurkumą jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl. Polecam!