Ekspresowy śmietanowiec

Ekspresowy śmietanowiec to pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Tylko cztery składniki!. Idealny na każdą porę roku, lekki i kremowy deser. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Smaki galaretek i owoce możemy wybrać wg swoich upodobań smakowych.

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów, u mnie podłużnych
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 4 galaretki, u mnie o smaku wiśniowym
  • dowolne owoce, u mnie sezonowe borówki

Przygotowanie:

  • dwie galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklankach wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
  • pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy 1,5 szklanki gorącej wody i odstawaimy do przestudzenia.
  • dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na spód wykładamy biszkopty, ja swoje wcześniej lekko nasączyłam w mleku.
  • Gdy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody będą zimne ale nie tężejące wtedy zabieramy się za ubijanie śmietany.  Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  • gdy masa śmietanowa zacznie tężeć wykładamy i rozprowadzamy ją po biszkoptach i wstawaimy do lodówki aby całkowicie stężała.
  • na zastygłej masie śmietanowej układamy wcześniej umyte i osuszone borowki. Zalewamy tężejącą galaretką.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Ekspresowy śmietanowiec”

  1. Witam P.Kasiu bardzo się cieszę że istnieje taki blog gdyż ja jestem totalne beztalencie ,ale mam nadzieję, że z Pani przepisami jakoś poradzę.pozdrawiam😉👍🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.