Ekspresowy śmietanowiec to pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Tylko cztery składniki!. Idealny na każdą porę roku, lekki i kremowy deser. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. Smaki galaretek i owoce możemy wybrać wg swoich upodobań smakowych.
Składniki:
- opakowanie biszkoptów, u mnie podłużnych
- 600 ml śmietany kremówki
- 4 galaretki, u mnie o smaku wiśniowym
- dowolne owoce, u mnie sezonowe borówki
Przygotowanie:
- dwie galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklankach wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy 1,5 szklanki gorącej wody i odstawaimy do przestudzenia.
- dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na spód wykładamy biszkopty, ja swoje wcześniej lekko nasączyłam w mleku.
- Gdy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody będą zimne ale nie tężejące wtedy zabieramy się za ubijanie śmietany. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- gdy masa śmietanowa zacznie tężeć wykładamy i rozprowadzamy ją po biszkoptach i wstawaimy do lodówki aby całkowicie stężała.
- na zastygłej masie śmietanowej układamy wcześniej umyte i osuszone borowki. Zalewamy tężejącą galaretką.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Zdjęcia
Przepis na „Ekspresowy śmietanowiec” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Bardzo dobre ciasto
Witam P.Kasiu bardzo się cieszę że istnieje taki blog gdyż ja jestem totalne beztalencie ,ale mam nadzieję, że z Pani przepisami jakoś poradzę.pozdrawiam😉👍🙂