Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów

Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów

Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów to pyszna propozycja weków na zimę. Idealnie spawdzi się jako dodatek warzywny do wielu dań obiadowych czy do kanapek. W moim domu robimy ją co roku gdyż jest to ulubiona sałatka mojego taty. Stary, sprawdzony przepis który jest w naszej rodzinie od lat.

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • zielone pomidory, ok 1/3 w stosunku do ilości ogórków
  • 3 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 3 papryki
  • pęczek zielonego koperku oskubanego z łodyżki, bez siekania
  • dla smaku dobrze jest dodać kilka baldachimków dojżałego kopru

Uwaga:

  • Proporcje warzyw wg uznania, każda ilość będzie dobra.

Składniki na zalewę :

  • 4 szklanki wody, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka octu, można dać trochę mniej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • większa szczypta pieprzu

Uwaga:

  • Ja miałam dużą porcję warzyw więc musiałam gotować je w dwóch etapach. W pierwszym etapie zrobiłam podwójną porcję zalewy i starczyła na większą część warzyw, więc w drugiem etapie zrobiłam 1 i 1/2 proporcji zalewy do pozostałych warzyw.

Przygotowanie:

  • umyte ogórki, pomidory i obraną marchewkę kroimy w plasterki, przekładamy do oddzielnych naczyń/misek, solimy i mieszamy
  • umytą paprykę kroimy w paseczki, obraną cebulę w półplasterki. Przekładamy do oddzielnych misek, solimy i mieszamy.
  • Wszystkie posolone warzywa odstawaimy na ok 2h, można też w chłodnym miejscu-lodówce zostawić na całą noc. Gdy warzywa puszczą soki, odciskamy je i przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy koper, solimy, dokładnie mieszamy i odstawaimy na czas przygotowania zalewy.
  • W międzyczasie słoiki oraz nakrętki myjemy i wycieramy do sucha.
  • do dużego garnka przekładamy wszystkie składniki na zalewę, zagotowujemy. Do zagotowanej zalewy dodajemy odciśnięte warzywa. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
  • Po tym czasie gorące warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia.

Zdjęcia

Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *