Szarlotka z przepisu który dostałam od mojej Teściowej jest najlepsza na świecie!. Po prostu rozpływa się w ustach. To zdecydowanie królowa wśród szarlotek :). Cała blacha znika w mig i nikt nie kończy na zjedzeniu jednego kawałka. Bardzo delikatna, pieknie prezentuje się na talerzu.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 250 gram margaryny/masła
- 5 żółtek z jaj L
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
Pozostałe składniki:
- jabłka wg uznania ok 2,5 -3 kg u mnie antonówki
- cukier i cynamon
- opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie Jabłek: obrane jabłka kroimy w mniejsze kawałeczki lub kostkę. Przekładamy do garnka, dolewamy kilka łyżek wody. Jabłka gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu aż się rozpadną. Wsypujemy cynamon i dosładzamy do smaku. Przesmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Gdyby po wystygnięciu jabłka były lekko wodniste wsypujemy do nich kaszę manną i dokładnie mieszamy, dzięki temu unikniemy zakalca :).
- Przygotowanie ciasta kruchego: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok 1-2 godziny.
- Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni,
- Następnie jabłka wykładamy i rozprowadzamy po cieście.
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca i cukier się rozpuści. Kolejno wsypujemy budynie, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
- tak przygotowaną pianę wykładamy i rozprowadzamy po jabłkach.
- Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
- przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto o pięknej nazwie „Szarlotka Teściowej” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Jakie wymiary blaszki?
36×24 cm 🙂
Czy zamiast budyniu można dodać kisiel?
Wydaje mi się że tak. ważne aby gramatura się zgadzała 🙂
Czy zamiast prażonych jabłek można dać starte na tarce i odciśnięte ?
Można spróbować, nie robiłam jeszcze w tej wersji 🙂
Ja też takie robię,jest pyszne ,ale po upieczeniu opada i jest bardzo niskie.
Nie wiem,co robię nie tsk
Pierwsze pytanie Czy spod ciasta startego przyklepujemy? A drugie to czy mozna po prostu rwać i przyklejać:)?
Można rwać i przyklejać lub po prostu normalnie rozwałkowane wyłożyć tylko nakłuć widelcem 🙂
Budynie dodac bez cukru?
tak, ja użyłam budyni bez cukru 🙂
może głupie pytanie, ale czy budynie wsypujemy prosto z torebki, tak? nie robimy ich?
tak, wsypujemy proszek budyniowy 🙂