Torcik brzdąc to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Lekkie, kremowe i puszyste. Stary klasyk u mnie w wersji tortowej. Każdy sięgnie po dokładkę.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 litr śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 2 pełne łyżki kakao
- 4-5 łyżek cukru w zależności jak słodkie chcemy
- 4 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia biszkoptu użyłam ponczu wody z cukrem pudrem i cytryną
Przygotowanie:
- Śmietanę 36% przygrzewamy w rondelku wraz cukrem i kakao mieszając do momentu aż się cukier rozpuści i dobrze połączy się z kakao. Następnie ściągamy z gazu i przykrywamy folią sporzywczą tak aby folia dotkneła śmietanę. Studzimy a następnie wstawaimy na całą noc do lodówki.
- przygotowanie ciasta: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłaczamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 28 lub 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- gdy biszkopt wystygnie wyciągamy go z tortownicy, odklejamy od papieru. Z wierzchu delikatnie ścinamy podpieczoną skórkę a nastęnie biszkopt przekrajamy na pół. Jedną połowę biszkopu ponownie wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nasączamy,
- miskę ze śmietaną wyciągamy z lodówki, śmietanę ubijamy na sztywno,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy 1-2 łyżki ubitej masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- połowę masy śmietanowej wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem lekko dociskając, nasączamy.
- Na wierzch wykładamy pozostałą masę, równomiernie ją rozprowadzamy i tworzymy wzorek przy pomocy widelca lub specjalnej packi z ząbkami,
- gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik wyjełam z tortownicy, oprószyłam kakao i udekorowałam gorzką czekoladą.
Zdjęcia
Torcik Brzdąc jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!