Torcik Brzdąc

Torcik brzdąc to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Lekkie, kremowe i puszyste. Stary klasyk u mnie w wersji tortowej. Każdy sięgnie po dokładkę.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 litr śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 4-5 łyżek cukru w zależności jak słodkie chcemy
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do nasączenia biszkoptu użyłam ponczu wody z cukrem pudrem i cytryną

Przygotowanie:

  • Śmietanę 36% przygrzewamy w rondelku wraz cukrem i kakao mieszając do momentu aż się cukier rozpuści i dobrze połączy się z kakao. Następnie ściągamy z gazu i przykrywamy folią sporzywczą tak aby folia dotkneła śmietanę. Studzimy a następnie wstawaimy na całą noc do lodówki.
  • przygotowanie ciasta: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłaczamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 28 lub 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • gdy biszkopt wystygnie wyciągamy go z tortownicy, odklejamy od papieru. Z wierzchu delikatnie ścinamy podpieczoną skórkę a nastęnie biszkopt przekrajamy na pół. Jedną połowę biszkopu ponownie wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nasączamy,
  • miskę ze śmietaną wyciągamy z lodówki, śmietanę ubijamy na sztywno,
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy 1-2 łyżki ubitej masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • połowę masy śmietanowej wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem lekko dociskając, nasączamy.
  • Na wierzch wykładamy pozostałą masę, równomiernie ją rozprowadzamy i tworzymy wzorek przy pomocy widelca lub specjalnej packi z ząbkami,
  • gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik wyjełam z tortownicy, oprószyłam kakao i udekorowałam gorzką czekoladą.

Zdjęcia

Torcik Brzdąc jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *