Usta Adama to pyszne i bardzo efektowne ciasto. Proste w przygotowaniu, dobrze się je kroi i pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis na to ciasto znalazłam w internecie i wzbudziło zachwyt na ostatniej rodzinnej imprezie.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 250 gram margaryny/masła
- 270 gram mąki pszennej
- 150 gram cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 jajek L
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 600 ml mleka
- 200 gram masła
- 2 budynie waniliowe/ śmietankowe
- ok 3/4 szkalnki cukru wg uznania
Pozostałe składniki:
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- gęsty dżem lub powidła
- ulubiona polewa czekoladowa
- ulubiony pącz do nasączenia ciasta, u mnie herbata z cytryną i cukrem
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta czekoladowego:
- margarynę/masło, cukier, wodę, kakao zagotowujemy mieszając. Odstawaimy do ostygnięcia.
- w międzyczasie biszkopty smarujemy dżemem/powidłami, sklejamy je i układamy w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przestudzoną masę przelewamy do miski, miksując stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto kakaowe wylewamy delikatnie i rozprowadzamy po biszkoptach. Wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawaimy do wystudzenia.
- przygotowanie budyniu: 400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budynie tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy je w blaszce wyłożonej papierem. Ciasto nasączamy.
- miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Wykładamy i rozprowadzamy po cieście.
- wierzch ciasta polewamy ulubioną przestudzoną polewą i wstawaimy na całą noc do lodówki. Ciasto kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/296152881_349045337436534_657152689396867788_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/295662036_592680265680334_2651322514445177439_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/295813626_1083898309182040_6101816130962900017_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/296081230_429776699109058_7328847724296215122_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/295886163_796314288398582_1138512136997881169_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto usta Adama](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/295616661_466696031574269_2134258862706841724_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto usta Adama](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/305027547_1104924723461933_6404749974208894598_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto usta Adama](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/09/296270152_801958874185339_6196155145811098542_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Ciasto usta Adama jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Mmmm, normalnie miodzio:)