Ciasto usta Adama

Usta Adama to pyszne i bardzo efektowne ciasto. Proste w przygotowaniu, dobrze się je kroi i pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis na to ciasto znalazłam w internecie i wzbudziło zachwyt na ostatniej rodzinnej imprezie.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 250 gram margaryny/masła
  • 270 gram mąki pszennej
  • 150 gram cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek L
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 600 ml mleka
  • 200 gram masła
  • 2 budynie waniliowe/ śmietankowe
  • ok 3/4 szkalnki cukru wg uznania

Pozostałe składniki:

  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • gęsty dżem lub powidła
  • ulubiona polewa czekoladowa
  • ulubiony pącz do nasączenia ciasta, u mnie herbata z cytryną i cukrem

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta czekoladowego:
  • margarynę/masło, cukier, wodę, kakao zagotowujemy mieszając. Odstawaimy do ostygnięcia.
  • w międzyczasie biszkopty smarujemy dżemem/powidłami, sklejamy je i układamy w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przestudzoną masę przelewamy do miski, miksując stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto kakaowe wylewamy delikatnie i rozprowadzamy po biszkoptach. Wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawaimy do wystudzenia.
  • przygotowanie budyniu: 400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budynie tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy je w blaszce wyłożonej papierem. Ciasto nasączamy.
  • miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Wykładamy i rozprowadzamy po cieście.
  • wierzch ciasta polewamy ulubioną przestudzoną polewą i wstawaimy na całą noc do lodówki. Ciasto kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

Ciasto usta Adama jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Ciasto usta Adama”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.