Szarlotka Teściowej

Szarlotka z przepisu który dostałam od mojej Teściowej jest najlepsza na świecie!. Po prostu rozpływa się w ustach. To zdecydowanie królowa wśród szarlotek :). Cała blacha znika w mig i nikt nie kończy na zjedzeniu jednego kawałka. Bardzo delikatna, pieknie prezentuje się na talerzu.

Składniki na ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 250 gram margaryny/masła
  • 5 żółtek z jaj L
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe

Pozostałe składniki:

  • jabłka wg uznania ok 2,5 -3 kg u mnie antonówki
  • cukier i cynamon
  • opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

  • Przygotowanie Jabłek: obrane jabłka kroimy w mniejsze kawałeczki lub kostkę. Przekładamy do garnka, dolewamy kilka łyżek wody. Jabłka gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu aż się rozpadną. Wsypujemy cynamon i dosładzamy do smaku. Przesmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Gdyby po wystygnięciu jabłka były lekko wodniste wsypujemy do nich kaszę manną i dokładnie mieszamy, dzięki temu unikniemy zakalca :).
  • Przygotowanie ciasta kruchego: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok 1-2 godziny.
  • Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, 
  • Następnie jabłka wykładamy i rozprowadzamy po cieście.
  • białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca i cukier się rozpuści. Kolejno wsypujemy budynie, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
  • tak przygotowaną pianę wykładamy i rozprowadzamy po jabłkach.
  • Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30-40 minut aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
  • przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

Ciasto o pięknej nazwie „Szarlotka Teściowej” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

13 Comments on “Szarlotka Teściowej”

  1. Pierwsze pytanie Czy spod ciasta startego przyklepujemy? A drugie to czy mozna po prostu rwać i przyklejać:)?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *