Szybkie ciasto czekoladowo-bananowe idealne gdy mamy w domu dojrzałe banany i ochotę na coś słodkiego. Bez użycia miksera. W sam raz na deser do kawy czy herbaty. Ja swoje ciasto oprószyłam cukrem pudrem ale wyśmienicie będzie smakowało oblane ulubioną polewą :).
Składniki:
- 3 dojrzałe większe banany
- 100 gram gorzkiej czekolady, posiekanej
- 2 jajka
- 120 ml oleju
- 200 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 160 gram cukru
- 40 gram kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder lub polewa do ozdobienia wierzchu ciasta
Przygotowanie:
- do jednej miski przesypujemy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz kakao. Mieszamy łyżką suche składniki.
- do drugiej miski dodajemy obrane banany i gnieciemy widelcem na papkę. Następnie dodajemy do nich jajka, olej oraz cukier. Dokładnie mieszamy.
- Do miski z suchymi składnikami przelewamy masę bananową, krótko mieszamy łyżką do połączenia składników. Kolejno wsypujemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy do małej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni grzanie góra-dół. Ciasto pieczemy ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu, przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia