Szybkie ciasto czekoladowo-bananowe

Szybkie ciasto czekoladowo-bananowe idealne gdy mamy w domu dojrzałe banany i ochotę na coś słodkiego. Bez użycia miksera. W sam raz na deser do kawy czy herbaty. Ja swoje ciasto oprószyłam cukrem pudrem ale wyśmienicie będzie smakowało oblane ulubioną polewą :).

Składniki:

  • 3 dojrzałe większe banany
  • 100 gram gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • 200 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 160 gram cukru
  • 40 gram kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder lub polewa do ozdobienia wierzchu ciasta

Przygotowanie:

  • do jednej miski przesypujemy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz kakao. Mieszamy łyżką suche składniki.
  • do drugiej miski dodajemy obrane banany i gnieciemy widelcem na papkę. Następnie dodajemy do nich jajka, olej oraz cukier. Dokładnie mieszamy.
  • Do miski z suchymi składnikami przelewamy masę bananową, krótko mieszamy łyżką do połączenia składników. Kolejno wsypujemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy.
  • Gotowe ciasto przelewamy do małej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni grzanie góra-dół. Ciasto pieczemy ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu, przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *