Gofry budyniowe to wspaniały pomysł na pyszny i prosty deser. Lekkie i chrupiące. Możemy podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Smakują zarówno małym jak i dużym.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 40 gram
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram rozpuszczonego przestudzonego masła, możemy zamienić na olej
Przygotowanie:
- do miski dodajemy wszystkie składniki na gofry i dokładnie mieszamy mikserem lub rózgą do momentu aż powstanie jednolite ciasto, ja użyłam rózgi
- gotowe ciasto nakladamy przy pomocy łyżki wazowej na dobrze rozgrzaną, lekko natłuszczoną gofrownicę i pieczemy do momentu aż ładnie się zrumienią,
- gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami
- z tej proporcji ciasta wszło mi 8 gofrów
Zdjęcia