Klopsiki w sosie jabłkowym to mój ostatni hit obiadowy. Przepis na to danie odkryłam w starej książce kucharskiej którą znalazłam w domu rodzinnym. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują podane z ugotowanym makaronem.
Składniki:
- 400-500 gram mięsa mielonego
- czerstwa bułka namoczona w mleku lub w wodzie
- 2 duże jabłka
- 3 większe cebule
- pęczek natki pietruszki
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1-1,5 szklanki bulionu/rosołu
- sól, pieprz, słodka papryka
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików
- tłuszcz do smażenia: najlepiej smalec lub masło
Przygotowanie:
- do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę. Doprawiamy do smaku solą pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy okrągłe klopsiki które obtaczamy w mące.
- obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy w średniej wielkości kostkę. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
- na głębokiej patelni lub w garnku na tłuszczu podsmażamy klopsiki na rumiano z obu stron. Kolejno dodajemy jabłka i cebulę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie wlewamy gorący bulion/rosół, mieszamy i zagotowujemy.
- Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i całość dusimy ok 5-10 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- gotowe Klopsiki w sosie jabłkowym podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.
Zdjęcia
Z tym jabłkiem się zastanawiałam, ale ryzyko się opłaciło:))