Ekspresowe ciasto kokosowe z białek. Bardzo puszyste, oblane polewą z białej czekolady. Idealne gdy nie mamy pomysłu co zrobić z białkami pozostałymi z innych wypieków. Składniki odmierzane są szklanką co dla mnie też jest dużym ułatwieniem i nie generuje dużej ilości naczyń do zmywania :).
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 szklanka białek, u mnie z 6 dużych jaj
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła przestudzonego
- 1 szklanka wiórek kokosowych plus garść do dekoracji ciasta
- 1 szklanka cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka białej czekolady plus kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i miksujemy. Do ubitych białek z cukrem cały czas miksując dodajemy kolejno olej lub przestudzoną margarynę/masło, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wsypujemy do ciasta wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką/łyżką do połączenia się składników.
- ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksowej lub tortownicy. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, możemy użyć troszkę mniejszej, ciasto wyjdzie nam wyższe.
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka.
- upieczone Ekspresowe ciasto kokosowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia polewy.
Zdjęcia
Za niedługo obchodzę urodziny i zaprosiłam swoje grono znajomych, by mogli je ze mną świętować. Chciałabym z tej okazji pierwszy raz sama przygotować jakieś ciacho. Myślę, że te ciasto kokosowe przypadłoby wszystkim do gustu. Dziękuję za ten przepis! Mam nadzieję, że uda mi się je wykonać :D.