Zapiekana biała kiełbasa w sosie cebulowo-chrzanowym to smaczna propozycja na danie obiadowe lub kolację na ciepło. Proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc lub na co dzień. Ja swoją kiełbasę podałam na obiad z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wyszła rewelacyjnie.
Składniki:
- Biała kiełbasa, u mnie parzona 12 sztuk
- 2 duże cebule
- 5-6 łyżeczek chrzanu lub więcej w zależności od stopnia ostrości który nam odpowiada
- 300 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 200 ml śmietany 30%
- smalec lub olej do smażenia
- 1 czubata łyżka majeranku
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na patelni na rozgrzanym smalcu/oleju wraz z majerankiem.
- Następnie dodajemy śmietany oraz chrzan. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy sos do blaszki.
- na smalcu/oleju podsmażamy kiełbaski na rumaino z obydwu stron i układamy je w blaszce na sosie.
- gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy ok 40 minut aż całość się razem zapiecze. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię
- Zapiekana biała kiełbasa w sosie cebulowo-chrzanowym wyśmienicie smakuje w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.
Uwaga:
- Podczas pieczenia z kiełbasy i z sosu wytrąca się tłuszcz przez co sos się rozwarstwił. Po zapieczeniu, przed podaniem wyjęłam kiełbaski szczypcami na talerz a następnie przy pomocy rózgi rozmieszałam sos w blaszce aby się połączył. Następnie ponownie ułożyłam na wierzchu kiełbaski.
Zdjęcia