Zapiekana biała kiełbasa w sosie cebulowo-chrzanowym

Zapiekana biała kiełbasa w sosie cebulowo-chrzanowym to smaczna propozycja na danie obiadowe lub kolację na ciepło. Proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc lub na co dzień. Ja swoją kiełbasę podałam na obiad z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wyszła rewelacyjnie.

Składniki:

  • Biała kiełbasa, u mnie parzona 12 sztuk
  • 2 duże cebule
  • 5-6 łyżeczek chrzanu lub więcej w zależności od stopnia ostrości który nam odpowiada
  • 300 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 200 ml śmietany 30%
  • smalec lub olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na patelni na rozgrzanym smalcu/oleju wraz z majerankiem.
  • Następnie dodajemy śmietany oraz chrzan. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy sos do blaszki.
  • na smalcu/oleju podsmażamy kiełbaski na rumaino z obydwu stron i układamy je w blaszce na sosie.
  • gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy ok 40 minut aż całość się razem zapiecze. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię
  • Zapiekana biała kiełbasa w sosie cebulowo-chrzanowym wyśmienicie smakuje w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.

Uwaga:

  • Podczas pieczenia z kiełbasy i z sosu wytrąca się tłuszcz przez co sos się rozwarstwił. Po zapieczeniu, przed podaniem wyjęłam kiełbaski szczypcami na talerz a następnie przy pomocy rózgi rozmieszałam sos w blaszce aby się połączył. Następnie ponownie ułożyłam na wierzchu kiełbaski.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *