Przepis na ten mazurek kajmakowy jest w moim domu od dawnych lat. Najpierw piekła go moja babcia, później mama a teraz ja. Co roku u mnie w domu na święta Wielkanocne. Prosty i szybki w przygotowaniu. Kruche ciasto przełożone dżemem, posmarowane kajmakiem i udekorowane bakaliami. Dekorujemy dowolnie wg swojego gustu i uznania.
Składniki na ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka o pojemności 250 ml,
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 gram margaryny/masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- Słoik kwaśnego, gęstego dżemu, u mnie winogronowy ale równie dobrze może to być porzeczka lub wiśnia.
- ok 3/4 puszki masy kajmakowej krówkowej
- bakalie i kolorowa posypka do dekoracji: u mnie rodzynki, płatki migdałów i suszone morele.
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.
- pierwszą część ciasta cienko rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
- Następnie smarujemy dżemem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 30-40 minut do momentu aż się ładnie zrumieni. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzony placek wyciągamy z formy i odklejamy od papieru. Cały mazurek smarujemy masą kajmamakową, po wierzchu dekorujemy ulubionymi bakaliami.
- gotowe ciasto umieszczamy ponownie w formie. Kroimy na drugi dzień aż ciasto skruszeje. Ja swoje trzymałam w lodówce.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/335060704_1278187349440256_2265296554344802652_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/335443839_918370372774233_4508663624532105390_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/335747910_1535630053592621_7048240431056095883_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/333407830_896292581694004_6849214645998255138_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/335076389_870502120700231_4784199431362849068_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Mazurek kajmakowy](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/336393034_6150815231674067_206203444402820263_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Mazurek kajmakowy](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/331375865_592475619568296_6146565727838500521_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Mazurek kajmakowy](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2023/03/335498085_193560790034418_5295502760951063203_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Mazurek kajmakowy jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!