Przepis na ten mazurek kajmakowy jest w moim domu od dawnych lat. Najpierw piekła go moja babcia, później mama a teraz ja. Co roku u mnie w domu na święta Wielkanocne. Prosty i szybki w przygotowaniu. Kruche ciasto przełożone dżemem, posmarowane kajmakiem i udekorowane bakaliami. Dekorujemy dowolnie wg swojego gustu i uznania.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka o pojemności 250 ml,
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 gram margaryny/masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- Słoik kwaśnego, gęstego dżemu, u mnie winogronowy ale równie dobrze może to być porzeczka lub wiśnia.
- ok 3/4 puszki masy kajmakowej krówkowej
- bakalie i kolorowa posypka do dekoracji: u mnie rodzynki, płatki migdałów i suszone morele.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.
- pierwszą część ciasta cienko rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
- Następnie smarujemy dżemem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 30-40 minut do momentu aż się ładnie zrumieni. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzony placek wyciągamy z formy i odklejamy od papieru. Cały mazurek smarujemy masą kajmamakową, po wierzchu dekorujemy ulubionymi bakaliami.
- gotowe ciasto umieszczamy ponownie w formie. Kroimy na drugi dzień aż ciasto skruszeje. Ja swoje trzymałam w lodówce.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mazurek kajmakowy jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!