Mazurek kajmakowy

Przepis na ten mazurek kajmakowy jest w moim domu od dawnych lat. Najpierw piekła go moja babcia, później mama a teraz ja. Co roku u mnie w domu na święta Wielkanocne. Prosty i szybki w przygotowaniu. Kruche ciasto przełożone dżemem, posmarowane kajmakiem i udekorowane bakaliami. Dekorujemy dowolnie wg swojego gustu i uznania.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka o pojemności 250 ml,
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 gram margaryny/masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • Słoik kwaśnego, gęstego dżemu, u mnie winogronowy ale równie dobrze może to być porzeczka lub wiśnia.
  • ok 3/4 puszki masy kajmakowej krówkowej
  • bakalie i kolorowa posypka do dekoracji: u mnie rodzynki, płatki migdałów i suszone morele.

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowanie kruchego ciasta: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.
  • pierwszą część ciasta cienko rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
  • Następnie smarujemy dżemem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.
  • gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 30-40 minut do momentu aż się ładnie zrumieni. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Wystudzony placek wyciągamy z formy i odklejamy od papieru. Cały mazurek smarujemy masą kajmamakową, po wierzchu dekorujemy ulubionymi bakaliami.
  • gotowe ciasto umieszczamy ponownie w formie. Kroimy na drugi dzień aż ciasto skruszeje. Ja swoje trzymałam w lodówce.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Mazurek kajmakowy jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *