Babka miodowa

Babka miodowa. Niezwykle aromatyczna i puszysta. Najlepiej smakuje oblana domowym lukrem cytrynowym. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 Jaja L
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  • Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem/margaryną i oprószamy bułką tartą. Jajka i mleko wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej,
  • Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
  • Kolejno do ubitych jaj z cukrem dodajemy cały czas miksując, miód, olej oraz mleko.
  • Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
  • gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.
  • po upieczeniu ciasto studzimy przez ok 10 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, jeszcze ciepłą babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
  • po wystudzeniu polewamy lukrem, polewą lub oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

Babka miodowa jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *