Babka miodowa. Niezwykle aromatyczna i puszysta. Najlepiej smakuje oblana domowym lukrem cytrynowym. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 Jaja L
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem/margaryną i oprószamy bułką tartą. Jajka i mleko wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej,
- Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
- Kolejno do ubitych jaj z cukrem dodajemy cały czas miksując, miód, olej oraz mleko.
- Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto studzimy przez ok 10 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, jeszcze ciepłą babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
- po wystudzeniu polewamy lukrem, polewą lub oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia
Babka miodowa jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!