Zapiekana biała kiełbasa w kapuście kiszonej

Zapiekana biała kiełbasa w kapuście kiszonej i piwie to pyszna propozycja na obiad lub kolacje na ciepło. Bardzo prosta w przygotowaniu z zaledwie kilku składników. Wyśmienicie smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem.

Składniki:

  • Biała kiełbasa, u mnie parzona
  • 2 większe cebule
  • ok 600 gram kapusty kiszonej
  • czubata łyżka majeranku
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka piwa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • tłuszcz do smażenia, u mnie smalec

Przygotowanie:

  • obraną cebulę kroimy w półplasterki. Odciśniętą kapustę kiszoną lekko rozdrabniamy.
  • na patelni na tłuszczu podsmażamy cebulkę wraz z majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • gdy cebulka ładnie się zeszkli dorzucamy kapustę kiszoną. Dokładnie mieszamy i całość podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
  • następnie podsmażamy kiełbaski na rumiano z obu stron.
  • w blaszce z kapustą robimy lekkie wgłębienia w które układamy kiełbaski.
  • w misce mieszamy piwo wraz z sosem sojowym. Taką mieszanką równomiernie polewamy kiełbasę z kapustą.
  • gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok 45-50 minut w temperaturze 180stopni grzanie góra-dół. Po ok 30-40 minutach możemy zdjąć folie aby się ładnie zapiekło.
  • Gotowe kiełbaski z kapustą podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Zdjęcia

„Biała kiełbasa w kapuście” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *