Zapiekana biała kiełbasa w kapuście kiszonej i piwie to pyszna propozycja na obiad lub kolacje na ciepło. Bardzo prosta w przygotowaniu z zaledwie kilku składników. Wyśmienicie smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- Biała kiełbasa, u mnie parzona
- 2 większe cebule
- ok 600 gram kapusty kiszonej
- czubata łyżka majeranku
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka piwa
- 3 łyżki sosu sojowego
- tłuszcz do smażenia, u mnie smalec
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obraną cebulę kroimy w półplasterki. Odciśniętą kapustę kiszoną lekko rozdrabniamy.
- na patelni na tłuszczu podsmażamy cebulkę wraz z majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- gdy cebulka ładnie się zeszkli dorzucamy kapustę kiszoną. Dokładnie mieszamy i całość podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
- następnie podsmażamy kiełbaski na rumiano z obu stron.
- w blaszce z kapustą robimy lekkie wgłębienia w które układamy kiełbaski.
- w misce mieszamy piwo wraz z sosem sojowym. Taką mieszanką równomiernie polewamy kiełbasę z kapustą.
- gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok 45-50 minut w temperaturze 180stopni grzanie góra-dół. Po ok 30-40 minutach możemy zdjąć folie aby się ładnie zapiekło.
- Gotowe kiełbaski z kapustą podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
„Biała kiełbasa w kapuście” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!