Ekspresowe ciasto kajmakowe jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Mięciutkie, puszyste i wilgotne. Ten przepis zaskarbi sobie sympatyków ciast ucieranych/babkowych. Ja swoje ciasto upiekłam w blaszce keksowej ale śmiało możemy użyć formy do babki i zaserwować na Święta Wielkanocne. Idealne na co dzień do kawki jak i na święta. Polecam :).
Składniki:
- 5 jaj L
- 300 gram masy kajmakowej krówkowej
- 125 gram margaryny/masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 gram mąki pszennej tortowej, 2 niepełne szklanki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
- Następnie dodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczone, przestudzone masło.
- Kolejno cały czas miksując dodajemy partiami masę kajmakową.
- Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko, do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm.
- następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- wystudzone ciasto kajmakowe wyjęłam z formy i odkleiłam od papieru, ponownie wsadziłam do blaszki i posmarowałam z wierzchu pozostałą masą kajmakową. Udekorowałam cukrową posypką.
Zdjęcia