Orzechowiec z masą budyniową to jedno z lepszych ciast które ostatnio robiłam. Bardzo orzechowe, kremowe i aromatyczne. Proste w przygotowaniu, idealne na święta czy różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Pięknie się prezentuje na talerzu i dobrze się je kroi. A co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto orzechowe:
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 400 ml mleka
- 150 ml oleju
- 200 gram zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 jaja L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1200 ml mleka
- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 200 gram masła
- 1/2 szklanki cukru lub więcej w zależności jak słodką masę chcemy
dodatkowo:
- pół puszki masy kajmakowej, u mnie o smaku kakaowym
- 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich do dekoracji ciasta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta orzechowego: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę aż podwoją swoją objętość. Do masy jajecznej cały czas miksując powoli dodajemy mleko i olej. Następnie wsypujemy drobno zmielone orzechy włoskie i miksujemy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 36×24 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto pieczemy do suchego patyczka ok 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- upieczony placek wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i przekrawamy na pół. Jedną połówkę wraz z papierem ponownie umieszczamy w blaszce.
- przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 1 l mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
- Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.
- podgrzewamy pół puszki kajmaku, u mnie kakaowego i rozsmarowujemy po wierzchu ciasta, na koniec posypujemy drobno posiekanymi orzechami lekko dociskając je do kajmaku.
- po wystudzeniu ciasto wstawiłam do lodówki i kroiłam je na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Bardzo dobry przepis