Pieczone udka z kurczaka po cygańsku to wyśmienity pomysł na rodzinny Obiad. Idealny na co dzień jak i na różne uroczystości. Udka są niezwykle soczyste i aromatyczne w słodkawym sosiku. Mnóstwo smaku i aromatu. Możemy podać je zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i z ryżem. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionej surówki.
Składniki:
- 10-11 udek z kurczaka
 - przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
 - 2 większe cebule
 - 6-7 suszonych śliwek
 - 6-7 sztuk suszonych moreli
 - 1/2 szklanki ulubionego pikantnego ketchupu, szklanka o pojemności 250 gram
 - 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
 - 3/4 szklanki wody
 - 1/2 szklanki powideł śliwkowych
 - 1 łyżka octu
 - 3 łyżeczki cukru
 - masło do smażenia
 
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka nacieramy przyprawami. Morele i śliwki kroimy w cienkie paseczki, obraną cebulę w półplasterki.
 - W misce/garnku mieszamy z sobą ketchup, koncentrat, powidła, wodę, cukier i ocet.
 - Na maśle podsmażamy kurczaka na rumiano z obydwu stron, zaczynamy smażyć skórą do dołu.
 - Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na patelnie z tłuszczem po kurczaku wrzucamy cebulę z morelami i śliwką. Całość przesmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.
 - Następnie zalewamy sosem. Mieszamy i Zagotowujemy. Zalewamy równomiernie kurczaka.
 - Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy godzinę.
 - Po tym czasie nasze pieczone udka z kurczaka po cygańsku są gotowe i podajemy je z ulubionymi dodatkami.
 
Zdjęcia










