Pieczone udka z kurczaka po cygańsku

Pieczone udka z kurczaka po cygańsku to wyśmienity pomysł na rodzinny Obiad. Idealny na co dzień jak i na różne uroczystości. Udka są niezwykle soczyste i aromatyczne w słodkawym sosiku. Mnóstwo smaku i aromatu. Możemy podać je zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i z ryżem. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionej surówki.

Składniki:

  • 10-11 udek z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 2 większe cebule
  • 6-7 suszonych śliwek
  • 6-7 sztuk suszonych moreli
  • 1/2 szklanki ulubionego pikantnego ketchupu, szklanka o pojemności 250 gram
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  • Udka z kurczaka nacieramy przyprawami. Morele i śliwki kroimy w cienkie paseczki, obraną cebulę w półplasterki.
  • W misce/garnku mieszamy z sobą ketchup, koncentrat, powidła, wodę, cukier i ocet.
  • Na maśle podsmażamy kurczaka na rumiano z obydwu stron, zaczynamy smażyć skórą do dołu.
  • Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na patelnie z tłuszczem po kurczaku wrzucamy cebulę z morelami i śliwką. Całość przesmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.
  • Następnie zalewamy sosem. Mieszamy i Zagotowujemy. Zalewamy równomiernie kurczaka.
  • Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy godzinę.
  • Po tym czasie nasze pieczone udka z kurczaka po cygańsku są gotowe i podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *