Pieczone udka z kurczaka po cygańsku to wyśmienity pomysł na rodzinny Obiad. Idealny na co dzień jak i na różne uroczystości. Udka są niezwykle soczyste i aromatyczne w słodkawym sosiku. Mnóstwo smaku i aromatu. Możemy podać je zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i z ryżem. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionej surówki.
Składniki:
- 10-11 udek z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- 2 większe cebule
- 6-7 suszonych śliwek
- 6-7 sztuk suszonych moreli
- 1/2 szklanki ulubionego pikantnego ketchupu, szklanka o pojemności 250 gram
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 1 łyżka octu
- 3 łyżeczki cukru
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka nacieramy przyprawami. Morele i śliwki kroimy w cienkie paseczki, obraną cebulę w półplasterki.
- W misce/garnku mieszamy z sobą ketchup, koncentrat, powidła, wodę, cukier i ocet.
- Na maśle podsmażamy kurczaka na rumiano z obydwu stron, zaczynamy smażyć skórą do dołu.
- Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na patelnie z tłuszczem po kurczaku wrzucamy cebulę z morelami i śliwką. Całość przesmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie zalewamy sosem. Mieszamy i Zagotowujemy. Zalewamy równomiernie kurczaka.
- Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy godzinę.
- Po tym czasie nasze pieczone udka z kurczaka po cygańsku są gotowe i podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia