Babka majonezowa jest niezwykle puszysta i delikatna. Przepyszna, z kilku prostych składników. Długo zachowuje świeżość. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. U mnie oblana lukrem pomarańczowym i udekorowana cukrową posypką. Idealna nie tylko na święta.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 jajka
- 5 łyżek majonezu
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy, u mnie margaryna i bułka tarta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Jajka i majonez wyciągamy wcześniej z lodówki aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem/margaryną i oprószamy bułką tartą,
- w misce mieszamy skrobię, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia,
- Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
- następnie cały czas miksując partiami dodajemy majonez po łyżce.
- na koniec do masy jajeczno-majonezowej wsypujemy wymieszane mąki wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki.
- gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto studzimy przez ok 10 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, jeszcze ciepłą babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
- po wystudzeniu polewamy lukrem, polewą lub oprószamy cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Babka majonezowa jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Zapowiada się super, nie mogę się doczekać własnego wypieku według tego przepisu.