Pieczone kotlety schabowe w zalewie to super pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis, szybki w przygotowaniu oraz z podstawowych składników które często posiadamy w swoich domach. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego.
Składniki:
- ok 600 gram schabu, u mnie 8 plastrów
- 1/2 szklaki ulubionego ketchupu, szklanka o pojemności 250 ml
- 2 większe cebule
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/3 szklanki wody
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem,
- do miski przekładamy wszystkie składniki na marynatę: ketchup, wodę, musztardę, sos sojowy, olej. Całość dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji.
- Każdy plaster schabu dokładnie obtaczamy w marynacie tak aby całe mięso było pokryte sosem.
- tak przygotowane mięso owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, jeśli nie mamy czasy to choć na 2-3 godziny.
- obraną cebulę kroimy w półplasterki,
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastry schabu i posypujemy je pokrojoną cebulą. Ja swoje mięso rozłożyłam na 2 warstwy. Cztery plastry schabu, połowa cebuli i kolejne plastry schabu i cebula. Po wierzchu zalewamy pozostałą marynatą.
- gotowe danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 80-90 minut.
- w międzyczasie podczas pieczenia 2-3 krotnie podlewamy przy pomocy łyżki wierzch schabu wytrąconym podczas pieczenia sokiem,
- Sprawdzamy nakłuwając widelcem czy mięso jest już miękkie.
- Pieczone kotlety schabowe w zalewie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia