Czekoladowy budyniowiec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, z tanich i łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. U mnie z domowymi wiśniami z syropu ale możemy śmiało użyć innych ulubionych owoców. Ciasto jest kruche i kremowe. Po prostu przepyszne. 🙂
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 szklanki mąki minus 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 250 gram margaryny/masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 2 litry mleka
- 6 łyżek cukru
- 5 budyni czekoladowych
- 200 gram masła
Pozostałe składniki:
- owoce, u mnie wiśnie z syropu
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski przesypujemy mąkę odejmujemy 2 łyżki mąki i zastępujemy ją 2 łyżkami kakao, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię, większą część ciasta wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia a mniejszą wkładamy do zamrażarki.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia,
- w międzyczasie odcedziłam wiśnie z syropu.
- przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy ok 1,5 l mleka wraz z 6-7 łyżkami cukru, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 3-4 minuty cały czas mieszając aby zgęstniał. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa,
- Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Na masę wykładamy odcedzone z syropu wiśnie.
- Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na owoce.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok godzinę aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
- przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia










