Ekspresowe ciasto kajmakowe

Ekspresowe ciasto kajmakowe jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Mięciutkie, puszyste i wilgotne. Ten przepis zaskarbi sobie sympatyków ciast ucieranych/babkowych. Ja swoje ciasto upiekłam w blaszce keksowej ale śmiało możemy użyć formy do babki i zaserwować na Święta Wielkanocne. Idealne na co dzień do kawki jak i na święta. Polecam :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 5 jaj L
  • 300 gram masy kajmakowej krówkowej
  • 125 gram margaryny/masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 gram mąki pszennej tortowej, 2 niepełne szklanki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
  • Następnie dodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczone, przestudzone masło.
  • Kolejno cały czas miksując dodajemy partiami masę kajmakową.
  • Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko, do połączenia się składników.
  • gotowe ciasto przelewamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm.
  • następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • wystudzone ciasto kajmakowe wyjęłam z formy i odkleiłam od papieru, ponownie wsadziłam do blaszki i posmarowałam z wierzchu pozostałą masą kajmakową. Udekorowałam cukrową posypką.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *