Ciasto kruche z rabarbarem i pianką jest bardzo proste w przygotowaniu. Aromatyczne i chrupiące. Cała blacha zniknie w jeden dzień!. Jeśli chcemy aby nasze ciasto było wyższe możemy użyć troszkę mniejszej blaszki.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 250 gram margaryny/masła
- 5 żółtek z jaj L
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Pozostałe składniki:
- rabarbar, u mnie 9 sredniej grubości gałązek
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie kruchego ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier , proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej. Ciasta zawijamy w folię, większą część ciasta wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia a mniejszą wkładamy do zamrażarki.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu aż lekko się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie zajmiemy się rabarbarem.
- umyty rabarbar obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Przełożyłam do miski i wymieszałam z mąką. na podpieczony kruchy spód wykładamy rabarbar
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca i cukier się rozpuści. Kolejno wsypujemy budynie, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
- tak przygotowaną pianę wykładamy i rozprowadzamy po rabarbarze.
- Wyciągamy z zamrażarki mniejszą część kruchego ciasta które ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 45 minut aż ładnie się zrumieni, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja ciasto włożyłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
- przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na „Ciasto kruche z rabarbarem i pianką” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!