Chcę się z Wami podzielić przepisem na biszkopt który idealnie nadaje się do tortów, nie opada, mięciutki i puszysty. Przepis który nigdy mnie nie zawiódł 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier,
- w głębszej misce/talerzu mieszamy żółtka wraz z octem i proszkiem do pieczenia (wybieramy naczynie wyższe gdyż żółtka pod wpływem proszku do pieczenia i octu nabierają objętości),
- do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie z sobą łączymy,
- dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest aby nie smarować niczym ani nie wykładać papierem boków,
- ciasto biszkoptowe przelewamy do tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 – 40 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni,
- WAŻNE! aby po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, upuścić z wysokości ok 30-40 cm na blat, ponownie włożyć do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czy mogę wiedzieć jaką funkcje spełnia ocet w tym przepisie?
Wydaje mi się że ocet wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczenia, pomaga spienić/spulchnić żółtka. Jest to bardzo stary przepis na biszkopt w mojej rodzinie. Widziałam już kilka przepisów na biszkopt w internecie w których również dodaje się ocet.
Polecam wypróbować ten przepis, na pewno się Pani nie zawiedzie :).
to proporcje na tortownicę o jakiej średnicy ?
Dziękuję za odpowiedź
24 cm 😉
Jaka poj szklanki?
250 ml 🙂
Jak to upuścić upieczony biszkopt 30-40cm na blat? No to opadnie wtedy hm..
właśnie nie opadnie :), jeśli Pani się boi może upuścić z wysokości 30 a nie 40 cm, ten sposób jest sprawdzony
A jaka proporcja byłaby na blachę średnicy 27cm?
ja bym spróbowała zrobić z tej proporcji jaka jest w przepisie podana. Jeśli wysokość Pani nie usatysfakcjonuje można spróbować zrobić z półtorej proporcji 🙂
Piekarnik z termoobiegiem czy góra dół. ? make mieszać mikserem czy drewniana łyzka ?
w Biszkopcie z tego przepisu wszystko mieszam mikserem 🙂 i piekę góra dół, może Pani piec i z termoobiegiem, wystarczy sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł 🙂
Pozdrawiam, Kasia
Zamiast mąki ziemniaczanej może być skrobia ziemniaczana?
Tak 🙂
Witam, jak proszę o podpowiedź jak zrobić biszkopt kakaowy?
od tego przepisu odjąć dwie łyżki mąki pszennej i zastąpić je ciemnym kakao 🙂
W przekroju już widać że biszkopt nie wyszedł.
1 za dużo cukru
2 za dużo mąki
3 jeżeli walniemy biszkoptem z proszkiem do pieczenia to opadnie i zrobi sie zakalec (robi się tak z biszkoptami bez proszku do pieczenia)
4 nie studzi się biszkoptu w rozgrzanym piekarniku.
Ale co ja tam wiem tylko 17 lat pracuje w cukierni a papierek o mistrza to do toalety się nadaje.
Pani Agnieszko,
Przepis na ten biszkopt jest w mojej rodzinie od lat. A trochę tortów już upiekłam :). Co do ilości mąki i cukru to się nie wypowiem bo nie jestem specjalistą. Jednak mogę Pani zaświadczyć że biszkopt nie opada i nie ma zakalca.
Jako cukiernik na pewno ma Pani swój przepis na biszkopt tortowy idealny i nie musi korzystać Pani z podanego przeze mnie przepisu jeśli są jakieś obiekcje :).
Pozdrawiam serdecznie.
Kasia.