Miodownik szlachecki z orzechami

Miodownik szlachecki z orzechami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Proste w przygotowaniu. Idealne na różnego rodzaju uroczystości czy Święta. Dobrze się kroi, pięknie prezentuje na talerzu. Entuzjaści wypieków z miodem będą zachwyceni. Miodownik szlachecki z orzechami to wyśmienite ciasto dla łasuchów małych i dużych :).

Składniki na miodowe spody:

  • 3 szkalnki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 250 gramów margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka

Składniki na warstwę orzechową:

  • 200-210 gramów obranych orzechów włoskich
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 1 łyżka miodu

Składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 5-6 łyżek cukru
  • 200 gramów masła
  • dodatkowo ok 2/3 słoika powideł śliwkowych

Przygotowanie:

  • Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Jak zależy nam na czasie to nie musimy ciasta schładzać. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto  nakłuwamy widelcem.
  • W międzyczasie siekamy orzechy. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy aby powstały syrop dobrze połączył się z orzechami. Na jedno surowe ciasto wykładamy i równomiernie rozprowadzamy orzechy,.
  • pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 30×26 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
  • składanie ciasta: Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy kruchy spód. Po nim rozprowadzamy powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając go do dżemu.
  • Przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 700 ml mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
  • Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy trzecim blatem ciasta z orzechami lekko dociskając.
  • po wystudzeniu Miodownik szlachecki z orzechami wstawiłam do lodówki i kroiłam je na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *