Pierś z kurczaka z zalewy po usmażeniu jest mięciutka i aromatyczna. Pyszna odmiana od tradycyjnego kotleta. Mojej rodzinie najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami i surówką :). Pierś z kurczaka możemy zamienić na schab i zamiast ziół do drobiu dodać majeranek. Proporcje zalewy również możemy sobie zwiększyć w zależności od ilości mięsa.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 większe ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół do drobiu
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 3 łyżeczki ketchupu
- 3 łyżki oleju/oliwy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
- kotlety oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie przekładamy do szerszego garnka,
- do rondelka przekładamy wszystkie składniki do zalewy/marynaty; ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mąkę ziemniaczaną, jajka, musztardę, ketchup, zioła do drobiu, olej, większą szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji,
- zalewamy marynatą piersi z kurczaka, lekko musimy ją przemieszać tak aby były pokryte nią po obu stronach, przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej ale moje spędziły w lodówce ok 4 h i też były pyszne :),
- gotowe kotlety smażymy na gorącym oleju z obydwu stron na złocisty kolor,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Wypróbowałam ten przepis i mięsko wyszło przepyszne 🙂 Polecam