Ciasto snickers bez pieczenia to przepyszne połączenie słonych orzeszków ziemnych ze słodką masą kajmakową i masłem orzechowym. Proste ciasto idealne od święta i na co dzień. Trafi w prawie każde gusta 🙂 Wśród wielu wersji tego dość popularnego ciasta to właśnie ta przypadła mi najbardziej do gustu!.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 200 gram masła plus jedna czubata łyżka
- 200 gram masła orzechowego
- 460 gram masy kajmakowej
- ok 400 gram herbatników
- ok 200 gram orzeszków ziemnych solonych
- 50 gram czekolady mlecznej
- 5 łyżek cukru pudru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- w garnku zagotowujemy 750 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka, po zagotowaniu gęsty budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- w misce miksujemy 200 gram masła w temperaturze pokojowej wraz z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ostygniętej masy budyniowej cały czas miksując,
- gotową masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia się składników a do drugiej połowę masy kajmakowej również miksując do połączenia się składników,
- dno blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników, na herbatnikach rozprowadzamy masę budyniową z kajmakiem i układamy drugą warstwę herbatników, następnie na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy masę z masłem orzechowym, układamy trzecią warstwę herbatników,
- dalej na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę kajmakową,
- orzeszki możemy lekko przesiekać i posypujemy nimi wierzch ciasta lekko dociskając je do masy kajmakowej,
- czekoladę rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę masła następnie rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, gotową czekoladę łyżką polewamy po cieście,
- gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do schłodzenia i stężenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Pysznie to wszystko wygląda taką mam ochotę tego wszystkiego spróbować