Pyszne, puszyste amerykańskie ciasto na pizzę. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku :). Są fani cienkiego włoskiego ciasta na pizzę jak i puszystego amerykańskiego, ja zaliczam się do jednego i drugiego grona :). Dziś chcę Wam pokazać przepis który ja bardzo lubię i który często serwuje swoim najbliższym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na 2 spody o średnicy 24 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 25 gram świeżych drożdży
- 1 jajko
- ok 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 szklanki oliwy/oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski wkruszamy drożdże dodajemy cukier, trochę ciepłego mleka i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
- do podrośniętych drożdży wbijamy jajko, dodajemy mąkę i stopniowo wyrabiając ciepłe mleko, pod koniec wyrabiania dodajemy olej/oliwę,
- wyrobione/ gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia,
- wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół, jedną połówkę rozprowadziłam po nasmarowanej oliwą dnie formy od tortownicy, posmarowałam sosem pomidorowym, wyłożyłam dodatki i zostawiałam jeszcze na ok 5-10 min aby ciasto lekko podrosło,
- pizzę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam do momentu aż ser się rozpuścił, dodatki ładnie się zrumieniły i ciasto od spodu było lekko zarumienione, ok 20 min.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto super! Puszyste, mięciutkie… w końcu znalazłam to czego szukałam.
Zamiast świeżych drożdży dodałam w proszku i wyszło ekstra.
Mam drobne pytanie. Czy tego ciasta nie można obtoczyć w mące i rozwałkować?
można spróbować 🙂
Witam, dziękuję za przepis. Od dawna poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto na pizzę, to pierwszy jaki mi odpowiada. Mega pulchne i pyszne ciasto, pozdrawiam i polecam wszystkim.
2 szklanki mąki ile to mniej więcej gram?
W sieci są strony z przelicznikami gramatury. Ja składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml 🙂
W jakiej temperaturze piec pizzę?
Ja piekę w wysokiej ok 220 stopni. Dla ciasta grubego ok 25 minut