Bardzo proste w przygotowaniu kotlety jajeczne to smaczny pomysł na bezmięsne danie obiadowe. Dość szybkie w przygotowaniu, świetnie komponują się z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 6 dużych jajek
- pęczek świeżego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej świeżej lub mrożonej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- sól, pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- 5 jaj gotujemy na twardo, wystudzone obieramy i siekamy nożem, następnie przekładamy do miski, w misce jeszcze lekko rozgniatamy je widelcem,
- do rozdrobnionych jajek wbijamy jedno surowe jajko, dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę, czubatą łyżkę bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy/mieszamy widelcem lub ręką wszystkie składniki, następnie ręką formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i przekładamy na talerz, ( w razie potrzeby możemy trochę więcej podsypać bułki tartej),
- gotowe kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor z obydwu stron,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Idealne na obiad, z tą surówką i ziemniaczkami, pycha 🙂 Na pewno skorzystam z przepisu 🙂