Gulasz z polędwiczek z indyka to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Łatwy w przygotowaniu i z podstawowych składników. Wyśmienicie smakuje z ulubioną kaszą i domową surówką.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 polędwiczki z indyka u mnie 600 gram
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 12 lub 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki pieprzu
- przyprawa do drobiu
- trochę świeżej lub mrożonej natki pietruszki
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- mięso kroimy w kostkę, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- do miski przekładamy mięso, wsypujmy przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany, przyprawa do drobiu) dokładnie mieszamy aż przyprawy oblepią mięso, następnie wsypujemy mąkę dokładnie mieszamy,
- na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajmy mięso, podsmażamy na złocisty kolor,
- podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą tylko aby przykryć mięso, u mnie 1 kubek, i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40 minut do momentu aż mięso będzie miękkie,
- gdy mięso będzie mięciutkie do miski/rondelka przelewamy śmietanę, ( możemy jeszcze dodać trochę mąki jeśli chcemy jeszcze bardziej zagęścić sos) dodajemy do niej 1-2 łyżki wazowej gorącego sosu dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka, całość zagotowujemy,
- gotowy gulasz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia