Ciasto kruche z kokosowo-śmietanową masą jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto z zeszytu mojej mamy, bardzo stary przepis u nas w domu gości bardzo często na stole i to nie tylko od święta :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 5 żółtek
- 250 gram margaryny lub masła
- 3 szklanki mąki ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 200 gram wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 szklana cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i dzielimy na dwie części jedna ma być trochę większa, owijamy w folię spożywczą. Mniejszą część wstawiamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 1 -2 godziny do schłodzenia,
- w międzyczasie do większego garnka wlewamy śmietanę, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier. Mieszamy, nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia,
- Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki u mnie u wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.,
- białka wraz ze szczyptą cukru ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy z wystudzoną masą śmietanowo-kokosową,
- gotową masę wykładamy i rozprowadzamy po kruchym spodzie,
- na grubych oczkach tarki ścieramy zmrożoną mniejszą część kruchego ciasta i równomiernie wykładamy i rozprowadzamy po wierzchu,
- ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół) i pieczemy do momentu aż ciasto ładnie nam się zrumieni,
- upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Witam serdecznie 🙂 Robiłam to ciasto w zeszły weekend, faktycznie jest przepyszne, ale jest jedno ale…Miałam problem z zagnieceniem ciasta z podanych proporcji składników. Musiałam dodać jakieś 100ml śmietanki 30%, dzięki czemu składniki sie połączyły i ciasto udało się zagnieść i po upieczeniu było ok. Pozdrawiam
cieszę się że Pani smakowało :). Mi również zdarza się czasami że ciasto nie chce się zagnieść, wtedy dodaję trochę kwaśniej śmietany :). Od czego to jest zależne?, niestety nie wiem.
U mnie nie dało się rozwałkować ciasta wyjętego z lodówki, przykleiło się wszystko do wałka i według mnie nie wyglądało to inaczej jak przed włożeniem do lodówki.
wystarczy podsypać troszkę mąki jeśli ciasto się klei 🙂
Czy można do ciasta dodać np. Maliny?
Można spróbować 🙂
Nie polecam, ciasto bardzo słodkie. Szkoda składników
Dlaczego szkoda składników?. Jeśli wole Pani mniej słodkie wystarczy mniej dodać cukru 🙂