Klopsy rybno-ziemniaczne zasmakują wielbicielom ryb oraz tym którzy za nią średnio przepadają :). Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i soczyste w środku. Świetnie smakują z domową surówką. Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- ok 600 gram rybnych filetów, u mnie opakowanie kostki z mintaja
 - ok 300 gram ugotowanych ziemniaków
 - 1 cebula
 - 2 większe ząbki czosnku
 - 1 jajko L
 - 2 łyżki posiekanego koperku
 - 2 łyżki czubate bułki tartej plus bułka do obtoczenia klopsów
 - ok 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb
 - sól i pieprz do smaku
 - olej do smażenia
 
Przygotowanie:
- ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę,
 - rozmrożony, osuszony filet mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w blenderze,
 - cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy/szklimy na oleju,
 - do miski przekładamy zimne przeciśnięte ziemniaki, rybę, wbijamy jajka, dodajemy cebulkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej, w zależności jak mączystych ziemniaków użyliśmy),
 - dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dłońmi formujemy klopsy i obtaczamy je w bułce tartej,
 - tak przygotowane klopsy wsadziłam jeszcze na ok godzinę do lodówki a następnie smażyłam pod przykryciem na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor,
 
Zdjęcia







