Ciasto żabia ikra to efektowne i pyszne połączenie kruchego czekoladowego spodu z lekką masą budyniowo-owocową i galaretką. Ciasto powstało spontanicznie i wzbudziło sensacje na rodzinnej imprezie. Zajadali się dzieci i dorośli :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na kruchy spód:
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 130 gram margaryny lub masła
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 1300 ml zielonego soku typu kubuś lub pysio
- 3 agrestowe galaretki
- 3 budynie śmietankowe
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania draży kokosowych, mogą być inne wg uznania
- 1 szklanka śmietany 30%, można dać więcej, ja miałam akurat tyle 🙂
- 3 łyżeczki żelatyny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,kakao, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.,
- ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
- ok litr soku wlewamy do garnka i gotujemy, w pozostałym Kubisiu/Pysiu mieszamy budynie i wlewamy mieszając do gotującego się soku, całość zagotowujemy i ściągamy z gazu, następnie dodajemy jedną galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści,
- Gorący owocowy budyń wylewamy na ostudzony kruchy spód i odstawiamy do schłodzenia aż masa stężeje,
- pozostałe 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia,
- gdy masa budyniowa stężeje w 3-4 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do spęcznienia, śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę.
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy., ( jeżeli zwiększymy ilość śmietany w przepisie musimy pamiętać o proporcjonalnym zwiększeniu ilości dodanej żelatyny).
- gotową śmietanę rozprowadzamy po masie budyniowej, rozsypujemy po wierzchu draże i odstawiamy ciasto do lodówki aż masa śmietanowa zastygnie.,
- na koniec po wierzchu ciasta rozprowadzamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy gotowe ciasto na całą noc do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
co za piękności!!!