Przepyszne pierogi z farszem z mięsa mielonego. Proste w przygotowaniu, wyśmienite z wilgotnym i soczystym farszem. Znikają w mig z talerza. Rodzina zgodnie stwierdziła że to najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory jedli :)!
[wp_ad_camp_5]
Składniki na farsz:
- 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka papryka
- do okrasy 1 duża cebula. Smalec/olej
Składniki na ciasto:
- 550 gram mąki pszennej
- ok 300 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 30 ml oleju
- Uwaga: Z tych proporcji składników wyszło mi 32 pierogi z mięsem i zostało jeszcze ok 1/3 ciasta na pierogi. Ja robiłam jeszcze część z innym farszem. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto musimy albo zwiększyć składniki na farsz albo zrobić mniej ciasta 🙂
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w piórka a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, gdy ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego,
- usmażone mięso przekładamy do miski/rondla i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostygniętego mięsa wbijamy jajko a następnie całość blendujemy na gładką masę. Tak przygotowany farsz wstawiłam na ok 2 h do lodówki aby był bardziej zbity.,
- W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło,
- w międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi ,
- Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy,
- gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 5-6 min na małym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch,
- po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona cebulka),
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia