Pulpety w sosie paprykowo-musztardowym to pyszne i proste danie obiadowe. Musztarda nadaje tej potrawie wyjątkowego smaczku i charakteru. Pulpety wyśmienicie smakują podane z ulubioną kaszą lub ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Pożywny obiad dla całej rodziny :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 większe ząbki czosnku
- 2 papryki u mnie jedna czerwona i jedna żółta
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziaren angielskich
- 4 czubate łyżki kwaśniej śmietany u mnie 18%
- 3 łyżeczki musztardy lub więcej wg upodobań
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany
- olej lub oliwa do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów i zagęszczenia sosu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. W dłoniach formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące,
- papryki oraz cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej paprykę, solimy i pieprzymy. Podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.
- Podsmażoną paprykę wraz z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.,
- na patelni po warzywach dolewamy trochę tłuszczu i smażymy pulpety na rumiano z obydwu stron. Podsmażone pulpety przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle aby były przykryte, u mnie wyszło ok 3 szklanki wody. Nastawiamy na gaz.
- Pulpety gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając ok 20-30 min do momentu aż papryka zmięknie,
- w misce mieszamy 1-2 łyżki mąki ( lub więcej w zależności jaką gęstość sosu chcemy uzyskać), śmietanę wraz z musztardą, następnie dodajemy do niej łyżkę wazową lub dwie gorącego wywaru. Mieszamy i wylewamy całość do garnka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
- gotowe sos doprawiamy jeszcze do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Możemy dodać na koniec trochę zieleniny, np. świeżej natki pietruszki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia