Ciasto Kruchy paluszek

Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z ciasteczkiem :), czyli kruchy paluszek. To połączenie lekkiej masy śmietanowej z pysznymi ciasteczkami i galaretką. Idealne dla miłośników lekko chrupiących wypieków !.

Składniki na kruchy spód:

  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 130 gram margaryny lub masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 galaretki pomarańczowe ( smaki galaretek są dowolne, można zastąpić innymi)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ok 450 gram kruchych ciasteczek paluszków ( ja użyłam półtorej opakowania ciasteczek Bonitki z biedronki)

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.,
  • ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
  • pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy pomarańczowe galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze zimne galaretki,
  • powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na kruchy spód, czekamy chwilę aż masa zacznie tężeć,
  • na tężejącą masę śmietanową układamy ciasteczka leciutko dociskając je do masy, wstawiamy do lodówki aby masa stężała,
  • po tym czasie na ciasto wylewamy tężejącą cytrynową galaretkę, całość wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia i aby ciasteczka trochę zmiękły,

Zdjęcia

One Comment on “Ciasto Kruchy paluszek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *