Pulpety w sosie paprykowo-musztardowym

Pulpety w sosie paprykowo-musztardowym to pyszne i proste danie obiadowe. Musztarda nadaje tej potrawie wyjątkowego smaczku i charakteru. Pulpety wyśmienicie smakują podane z ulubioną kaszą lub ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Pożywny obiad dla całej rodziny :).

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 papryki u mnie jedna czerwona i jedna żółta
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren angielskich
  • 4 czubate łyżki kwaśniej śmietany u mnie 18%
  • 3 łyżeczki musztardy lub więcej wg upodobań
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany
  • olej lub oliwa do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów i zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

  • mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. W dłoniach formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące,
  • papryki oraz cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej paprykę, solimy i pieprzymy. Podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.
  • Podsmażoną paprykę wraz z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.,
  • na patelni po warzywach dolewamy trochę tłuszczu i smażymy pulpety na rumiano z obydwu stron. Podsmażone pulpety przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle aby były przykryte, u mnie wyszło ok 3 szklanki wody. Nastawiamy na gaz.
  • Pulpety gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając ok 20-30 min do momentu aż papryka zmięknie,
  • w misce mieszamy 1-2 łyżki mąki ( lub więcej w zależności jaką gęstość sosu chcemy uzyskać), śmietanę wraz z musztardą, następnie dodajemy do niej łyżkę wazową lub dwie gorącego wywaru. Mieszamy i wylewamy całość do garnka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  • gotowe sos doprawiamy jeszcze do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Możemy dodać na koniec trochę zieleniny, np. świeżej natki pietruszki.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *