Pyszna, delikatna i krucha karkówka z grilla. Na naszych imprezach zawsze robi furorę!. Poprosiłam tatę aby zdradził mi swój przepis i abym ja mogła zaskakiwać swoich gości :)!. Mniam!!
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 1,5 kg karkówki, u mnie 10 plastrów
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy, ja użyłam sarebskiej
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
- 8 łyżek oleju
- 1 opakowanie przyprawy do grillowanej karkówki
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- plastry karkówki nakłuwamy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, ( wtedy jest krótszy czas grillowania, dzięki temu mięso jest miększe), możemy podzielić na mniejsze porcje.,
- do miseczki przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, dodajemy olej, miód, ketchup,musztardę. Wsypujemy przyprawę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- do naczynia żaroodpornego lub większej miski przekładamy mięso, wlewamy marynatę i rękami dokładnie mieszamy aż mięso równomiernie się połączy z przyprawami.,
- gotową karkówkę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Co za wspaniałe przepisy – bardzo dziękuję!!!!
dziękuję bardzo. Pozdrawiam :)!
Ale marynata bez soli? Czy ta sól w przyprawie będzie wystarczająca ???
sól w przyprawie jest wystarczająca 🙂