Kolorowy biszkopt to jedno popisowych ciast z przepisu mojej mamy. Bardzo prosty w przygotowaniu. Z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Możemy użyć galaretek o dowolnym smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny ciasto jest bardziej stałe. Świetnie sprawdzi się za tym zarówno w cieplejsze jak i chłodniejsze dni.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 15 łyżek z lekkim czubkiem mąki pszennej tortowej
- 15 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki u mnie o smaku malinowym
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 40×26 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.,
- wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, górną połówkę biszkoptu kroimy w kostkę,
- schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, wlewamy do niej połowę przestudzonej płynnej galaretki i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodajemy pokrojony biszkopt i dokładnie mieszamy.
- Masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie. Po wierzchu dekorujemy przy pomocy łyżki pozostałą galaretką.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia i schłodzenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia