Ciasto Kolorowy biszkopt

Kolorowy biszkopt to jedno popisowych ciast z przepisu mojej mamy. Bardzo prosty w przygotowaniu. Z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Możemy użyć galaretek o dowolnym smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny ciasto jest bardziej stałe. Świetnie sprawdzi się za tym zarówno w cieplejsze jak i chłodniejsze dni.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 15 łyżek z lekkim czubkiem mąki pszennej tortowej
  • 15 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki u mnie o smaku malinowym
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 40×26 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.,
  • wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, górną połówkę biszkoptu kroimy w kostkę,
  • schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, wlewamy do niej połowę przestudzonej płynnej galaretki i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodajemy pokrojony biszkopt i dokładnie mieszamy.
  • Masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie. Po wierzchu dekorujemy przy pomocy łyżki pozostałą galaretką.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia i schłodzenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *