Smażone filety rybne marynowane w kefirze

Przepyszna, delikatna rozpływająca się w ustach rybka.. mniam. :). Smażone filety rybne marynowane w kefirze i obtaczane w bułce tartej to świetna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby. Ja podaje je z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 3-4 filety rybne u mnie mintaj
  • sok z połówki cytryny
  • przyprawa do ryb, sól, pieprz
  • ok 400-500 gęstego kefiru
  • bułka tarta do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny,
  • do miski/garnka na dno wylewamy trochę kefiru. Układamy filety, zalewamy pozostałym kefirem, rozprowadzamy aby ryba była dobrze przykryta. Wstawiamy na ok 2-3 godziny do lodówki.
  • zamarynowaną rybę obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor z obydwu stron. ( starajmy się rybę przekręcać delikatnie aby nam się nie rozpadła).

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *