Chcę się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne, domowe opiekane ziemniaczki. Mięciutkie w środku z lśniącą i chrupiącą skórką. Wyśmienity dodatek do wielu dań obiadowych. Bardzo proste w przygotowaniu, miła odmiana od tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Na moim stole pojawiają się bardzo często :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ziemniaki
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- przyprawa do ziemniaków
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy,.
- odcedzone ziemniaki wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy je oliwą lub olejem, posypujemy przyprawą do ziemniaków i mieszamy przy pomocy drewnianej szpatułki lub łyżki aby wymieszały się w dokładnie z przyprawą i tłuszczem.
- gotowe ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół), i zapiekam do momentu aż ładnie się zrumienią w międzyczasie kilkukrotnie je mieszając na blaszce. (temperaturę piekarnika zawsze ustawiam na oko :)).
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia