Pasztet z fasoli z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Smaczny na co dzień i od święta. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Idealny dla entuzjastów bezmięsnych wypieków :). Moim wegańskim gościom bardzo zasmakował.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 puszki białej fasoli konserwowej 1200 gram
- 1 gruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 garście suszonej żurawiny
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 garść orzechów włoskich
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju. Gdy cebula wraz z czosnkiem ładnie się zeszkli dodajemy startą na grubych oczkach tarki obraną gruszkę, sos sojowy, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i podsmażamy chwilę całość.
- Następnie dodajemy odcedzoną fasolę i majeranek. Dokładnie mieszamy i smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając.
- przesmażoną całość przekładamy do miski i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i blendujemy całość na jednolitą i gładką masę. Na koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy przy pomocy szpatułki. ( Polecam wcześniej lekko rozdrobnić żurawinę nożem, po upieczeniu pasztet będzie się lepiej kroił).
- gotową masę przekładamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę po całości. Na wierzch pasztetu wykładamy lekko dociskając orzechy włoskie ( również polecam wcześniej je rozdrobnić, pasztet będzie łatwiej kroić :)).
- pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40-45 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wyciągamy go z formy i przekładamy na płaski talerz.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia