Pyszny, prosty i bardzo szybki w przygotowaniu sernik z mlekiem skondensowanym. Idealny na co dzień i od święta. U mnie oblany polewą czekoladową i obsypany kokosem skradł serca domowników jak i gości :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg dobrego sera sernikowego z wiaderka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 gram
- 6 jajek L
- 100 gram masła lub margaryny
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- czekoladowe herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
- do wykończenia ciasta użyłam polewy czekoladowej i dwóch garści wiórek kokosowych
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam herbatniki,
- Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy na chwile na bok.
- w misce krótko miksujemy miękką margarynę/masło. Następnie dodajemy żółtka, ser z wiaderka, budynie i wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia się składników.
- do masy serowej stopniowo dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką/łyżką.
- gotową masę serową wylałam delikatnie na herbatniki przy pomocy łyżki wazowej.
- tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta.
- upieczony sernik studziłam w uchylonym piekarniku 30 minut a następnie wystawiłam do całkowitego ostygnięcia.
- wystygnięty sernik polałam polewą czekoladową a następnie obsypałam kokosem. Wstawiłam na całą noc do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Serniczek na Wielkanoc bardzo chętnie. Podkradam przepis, jeśli można. 🙂
Nigdy nie dodawałam do sernik mleka skondensowanego. Ciekawe 🙂
Mleko ma być słodzone czy nie?
słodzone :). Jest podane w przepisie 🙂
Mam tylko niesłodzone,może być?
może ale trzeba dodać cukier do ciasta 🙂
Czy herbatniki nie wypływają skoro masa jest rzadka?
powiem szczerze że różnie może być. Mi akurat nie wypłynęły. :). Ale polecam delikatnie wylewać masę serową na herbatniki przy pomocy łyżki wazowej. Jest mniejsze prawdopodobieństwo że wypłyną 🙂
Co zrobić gdy herbatniki wypłyną ? 🙁
Polejesz po wierzchu polewą i nie będzie widać 🙂
Od kiedy jajka dajemy surowe i bez pieczenia. Biegunka gotowa!
Przecież go pieczemy… 😉 Proszę dokładnie zapoznać się z przepisem a konkretnie punkt „tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta” 😉
Czy mogę z tych proporcji zrobić sernik w tortownicy o średnicy 26 cm? Chciałabym, żeby był wyższy. Czy w tortownicy moze się nie dopiec?
Jak najbardziej można w tortownicy 26-28 cm. Zawsze można zostawić kilka minut dlużej w piekarniku.
Zrobiłam , wyszedł przepyszny 😉
Zastanawiam się czy poprostu można zrobić na spód kruche ciasto zamiast herbatników
można 🙂
robiłam na kruchym cieście bo faktycznie herbatniki wypływają ,rozpuszczają sie i ser ma brzydki kolor
Dzień dobry. Czy zamiast sera z wiaderka można dodać zmielony ser biały ? Pozdrawiam
Tak, można zastąpić twarogiem, najlepiej aby był 3 krotnie zmielony :). Pozdrawiam 🙂
Czy masło można rozpuścić i potem dodac i zmiksować razem?
wydaje mi się że tak 🙂
Piekłam sernik wg tego przepisu już kilka razy. Wychodzi taki jak w przepisie. Jest bardzo dobry. Dla mnie najlepiej sprawdza się sernik z wiaderka z dowolnego dyskontu spożywczego. Ja też daję polewę na wierzch i jakieś dekoracje.
Serniczek rewelacja!! Robiłam go już 2 razy i jest po prostu mega! Smaczny, wilgotny i puszysty! Mi herbatniki nie wypłynęły, a zamiast polewy czekoladowej użyłam masy krówkowej gostyńskiej i posypałam płatkami migdałowymi. Dziękuję za ten przepis z całego serca i polecam!
Sernik pieklam i nie mogę się nachwalic koleżankom że jest tak prosty w wykonaniu a co najważniejsze że jest przepyszny. Dziękuję za przepis i polecam .