Zapiekane kotlety mielone pod pierzynką porowo-serową to wspaniały pomysł na prosty, rodzinny obiad. Wyśmienicie smakują podane z domową surówką i ziemniakami z wody lub opiekanymi. Ta wersja kotletów bardzo przypadła do gustu mojej rodzinie :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 400-500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebulka
- 1 bułka kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, gałka muszkatołowa
- 1 biała część większego pora
- 150-200 ml śmietanki 30%
- kawałek sera żółtego
- opcjonalnie kawałek papryki
- 3 łyżki masła
- olej lub smalec do usmażenia kotletów
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przełożyłam mięso mielone, dodałam wcześniej namoczoną w mleku odciśniętą bułkę, jajko oraz startą cebulę. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrobiłam mięso, uformowałam kotlety które następnie obtoczyłam w bułce tartej. Gotowe wstawiłam na chwilę do lodówki.
- umytego pora pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło a następnie dodajemy pokrojonego pora i chwilkę przesmażamy. Wlewamy śmietankę i gotujemy chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- w międzyczasie na oleju/smalcu smażymy kotlety.
- ser oraz paprykę starłam na tarce na dużych oczkach.
- na pokrywkę z naczynia żaroodpornego (możemy użyć naczynia) wyłożyłam usmażone kotlety. Na każdy kotlet nałożyłam po łyżce sosu. Po wierzchu posypałam startym serem i odrobiną papryki.
- gotowe kotlety wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam do momentu aż ser ładnie się rozpuścił.
- gotowe danie podałam z ulubionymi dodatkami
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Pysznie 🙂 Wypróbuję przepis na najbliższy rodzinny obiad.