Zapiekane kotlety mielone pod pierzynką porowo-serową

Zapiekane kotlety mielone pod pierzynką porowo-serową to wspaniały pomysł na prosty, rodzinny obiad. Wyśmienicie smakują podane z domową surówką i ziemniakami z wody lub opiekanymi. Ta wersja kotletów bardzo przypadła do gustu mojej rodzinie :).

Składniki:

  • 400-500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, gałka muszkatołowa
  • 1 biała część większego pora
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • kawałek sera żółtego
  • opcjonalnie kawałek papryki
  • 3 łyżki masła
  • olej lub smalec do usmażenia kotletów

Przygotowanie:

  • do miski przełożyłam mięso mielone, dodałam wcześniej namoczoną w mleku odciśniętą bułkę, jajko oraz startą cebulę. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrobiłam mięso, uformowałam kotlety które następnie obtoczyłam w bułce tartej. Gotowe wstawiłam na chwilę do lodówki.
  • umytego pora pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło a następnie dodajemy pokrojonego pora i chwilkę przesmażamy. Wlewamy śmietankę i gotujemy chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • w międzyczasie na oleju/smalcu smażymy kotlety.
  • ser oraz paprykę starłam na tarce na dużych oczkach.
  • na pokrywkę z naczynia żaroodpornego (możemy użyć naczynia) wyłożyłam usmażone kotlety. Na każdy kotlet nałożyłam po łyżce sosu. Po wierzchu posypałam startym serem i odrobiną papryki.
  • gotowe kotlety wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam do momentu aż ser ładnie się rozpuścił.
  • gotowe danie podałam z ulubionymi dodatkami

Zdjęcia

One Comment on “Zapiekane kotlety mielone pod pierzynką porowo-serową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *