Pyszny Sernik kajmakowy na kruchym spodzie. Idealny dla wszystkich miłośników serowych wypieków i masy krówkowej. Prosty i dość szybki w przygotowaniu. Idealny na co dzień i od święta.
Składniki na kruchy spód:
- 2 żółtka
 - 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
 - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
 - 130 gram margaryny lub masła
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
 - 1 puszka masy kajmakowej 460 gram
 - 100 gram masła lub margaryny
 - 6 jajek
 - 1 budyń śmietankowy bez cukru
 - opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru jeśli lubimy słodsze ciasto
 
Składniki na polewę :
- 2 łyżki masy kajmakowej
 - 2 łyżki masła
 - 2-3 garście płatków migdałów
 
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia. ( mi się spieszyło więc nie chłodziłam ciasta tylko od razu przełożyłam je do blaszki ).
 - ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do formy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
 - gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15-20 min do momentu aż się leciutko zarumieni.
 - Przygotowanie masy serowej: Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy na chwile na bok. W misce krótko miksujemy miękką margarynę/masło. Następnie dodajemy żółtka, ser z wiaderka, budyń i i masę kajmakową ( zostawiamy ok 3 łyżki do polewy). Miksujemy do połączenia się składników.
 - do masy serowej stopniowo dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką/łyżką.
 - gotową masę serową wylałam i dokładnie rozprowadziłam po kruchym spodzie.
 - tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta.
 - upieczony sernik studziłam w uchylonym piekarniku ok 30 minut a następnie wymieszałam miękkie masło z pozostałym kajmakiem i rozprowadziłam po wierzchu ciasta. Posypałam migadałami. Gotowy sernik odstawiłam do całkowitego ostygnięcia a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki.
 
Zdjęcia









                    
                    
                    
Pychota 🙂 Kajmak i migdały połączenie idealne.